Borgmans

De broers Janus en Herman Borgmans zijn uitgegroeid tot iconen van de moderne postduivensport. Als neven en leerlingen van hun beroemde oom Jos van Limpt ‘De Klak’ traden zij niet alleen in zijn voetsporen als het ging om topprestaties. Vandaag de dag houden zij ook nog het levenswerk van hun oom Jos zaliger in stand.Konden zij in het midden van de vorige eeuw bogen op de vanzelfsprekende belangstelling van iedere recht­geaarde korte en middenafstandspeler, sindsdien richtten Janus en Herman zich op de ééndaagse fond. Inmiddels hebben zij ook in het elitaire fondwereldje naam gemaakt en behoren zij tot het land’s meest succesvolle dagfondspecialisten.

hok2

En dat nog wel met dezelfde soort duiven waar zij eerst de vitesse- en midfondvluchten mee afwerkten. Het soort van hun oom Jos de Klak dus. De Gebroeders Borgmans zijn tot het eendaagse fondspel gekomen doordat zij daar toe door andere liefhebbers werden uitgedaagd. Volgens die criticasters konden de Janssen- en de Klakduivengeen fond aan. Het tegendeel is inmiddels ruimschoots bewezen. Op de eerste vlucht in 1981 in de fondclub Zuiderkem­pen hadden de nieuwbakken fondspelers aan de 50e prijs hun vier eerst getekenden in de klok zitten. Sindsdien rijgen zij de prestaties aaneen en schreven zij maar liefst zes nationale NPO dagfondvluchten op hun naam!

 

Stamopbouw

De stamopbouw van de Gebroeders Borgmans begon met een duif die zij kweekten uit twee rechtstreekse duiven van hun oom Jos van Limpt-de Klak. Deze H64-1205046 werd al snel omgedoopt tot de ‘DIKKE DUIF’. Dit moedertje was, als ze op eitjes zat, ongenaakbaar en won zo al eens de 2e prijs in de fondclub Zuiderkempen vanuit Chateauroux (565 km). Zij won bij die gelegenheid ondermeer de autoprijs.

Haar zoon, ‘DE BALLON’ (H69-243347), vloog zowel op de vitesse als de fond kopprijzen. In 1975 vloog hij op 6 jarige leeftijd nog de 8e Moulins, 2e Chateau­roux en de 17e Ruffec. Uit de ‘Ballon’ kweekten de Borgmansbroers duiven als ‘DE HARDE’ (NL78-0715320), ‘HET PARELTJE’(NL81-2157336 ) en vooral hun ‘JONGE BALLON’ (NL81-2157309). De nazaten van deze ‘Ballonkinderen’ werden vervlochten tot een stam duiven waaruit later vrijwel al hun dagfondwinnaars werden geboren.

Één van deze winnaars, de legendarische ‘25’(NL92-0049525), ontpopte zich samen en in combinatie met de beste duif ooit van ome Jos van Limpt-de Klak, de ‘613’ (NL89-1775613), beiden tot een nieuwe stamvaders. Wat de nazaten van deze combinatie van weergaloze duiven zowel op eigen hok als bij Jos de Klak, als bij anderen overal ter wereld presteren, grenst aan het onvoorstelbare!
Inmiddels staan de ‘Klakduiven’ al meer dan 60 jaar bekend om hun zijdezachte pluim, fantastische oriëntatievermogen en weergaloze snelheid. De in al die jaren bij de stamvorming zorgvuldig toegepaste inteelt maakt dat de ‘Klakduif’ zich gemakkelijk met succes laat kruisen. Ook de Gebroeders Borgmans hebben de laatste jaren gebruik gemaakt van deze bijzondere eigenschap. Zorgvuldig kozen zij hun kruisingsmateriaal uit de topduiven van de gerenommeerde kampioenen Willem de Bruijn (Reeuwijk – NL) en Leo Heremans (Vorselaar – BE). En opnieuw werden er kampioensduiven geboren getuige o.a. de ’51-Doffer’ (3x 1ste!)

 

Spelsysteem

De Gebroeders Borgmans achten een aparte voorbereiding van duiven voor de ééndaagse fondvluchten van wezenlijk belang. Het zwaartepunt van het ééndaagse fondspel ligt bij het weduwschap met doffers. Jaarlingen worden daarbij zoveel mogelijk ontzien om vroegtijdige slijtage te voorkomen. De Borgmansduiven presteren daardoor ook op hogere leeftijd nog goed.De fondduiven worden rond 1 maart gekoppeld. Zij brengen een ronde jongen groot en gaan, als ze weer op eieren komen, na een dag of tien broeden op weduwschap. Hierdoor komt de pennenrui pas laat op gang waardoor zij in staat zijn om tot eind juli met de duiven te spelen.

lossing

Het voeren is door de broers tot een ware kunst verheven. ‘Een duif die onvoldoende reserves heeft opgebouwd kun je maar beter thuis laten. Die zet geen topprestatie neer’, aldus Herman. Zijn broer Janus vult aan: ‘Een duif moet bij het inmanden als het ware exploderen van reserves en energie. De kunst is om de duif zijn topvorm te laten hebben op de wedstrijddag. Maar dat is razend moeilijk.’
Voldoende rust voor de duiven vinden de Gebroeders Borgmans belangrijk. Vandaar dat de fondduiven om de veertien dagen worden gespeeld. Zodra de fond­vluchten zijn afgelopen begint in feite de voorbereiding voor het volgende seizoen.